Let op: bestellingen die na 20 juli zijn geplaatst worden vanaf 10 augustus geleverd.

test banner

De elektrische fiets

 • Geplaatst op

De elektrische fiets is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In rap tempo stijgt het aandeel elektrische fietsen.

Het is goed om te bepalen naar welke elektrische fiets je op zoek bent. Wij helpen je graag door het doorlopen van een aantal zaken.

In onze winkel in Kampen vind je meerdere merken en modellen elektrische fietsen.

Onze fietsspecialisten staan voor je klaar.

 

Waar ga je de elektrische fiets voor gebruiken? Welke elektrische fietsen zijn er? Voor welk type ondersteuning kies je? Allemaal vragen die belangrijk zijn voor jouw keuze.

 

Actieradius                                           

Waar ga je de elektrische fiets voor gebruiken? Ga je de fiets gebruiken om naar je werk te gaan, voor korte ritjes naar het centrum of voor lange toertochten?

Bij een fiets die je dagelijks gebruikt voor langere afstanden kunnen andere wensen/eisen gesteld worden dan een fiets voor de kortere ritjes.

Een elektrische fiets voor langere afstanden heeft bijvoorbeeld een grotere accucapaciteit en aandrijving. De actieradius (de afstand die je kunt afleggen met een volle accu) wordt onder andere bepaald door de accu die jij kiest. Daarnaast is ook de aandrijving een belangrijke afweging. Je kunt kiezen uit een drietal aandrijvingen, te weten: voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotor.

De voorwielmotor wordt voornamelijk gebruikt voor de kortere ritjes terwijl de middenmotor de voorkeur heeft voor langere afstanden of rijden in heuvelachtige gebieden. De e-bike geeft een ondersteuning tot 25 km per uur.

 

Wil je nog sneller gaan dan zijn Speed Pedelecs erg geschikt, dat zijn e-bikes die 45 km/h kunnen. Speed Pedelecs zijn ideaal voor langere afstanden en woon-werkverkeer ritten.

 

De actieradius is afhankelijk van een aantal omstandigheden:

 • De snelheid
 • Het gewicht van de bestuurder
 • De windkracht
 • De bandenspanning
 • Het rijdgedrag
 • De ondergrond
 • De leeftijd van de accu

 

De aandrijving

Elke motorpositie heeft zijn voor- en nadelen.

Er zijn drie verschillende soorten aandrijvingen:

 • Voorwielmotor
 • Middenmotor
 • Achterwielmotor

 

Voorwielmotor

Zoek je een elektrische fiets die staat voor gemak en weinig inspanning, dan is een elektrische fiets met voorwielmotor de ideale keuze. De voorwielmotor is stil, zuinig en veelal goedkoper dan een middenmotor. Een voorwielmotor is te herkennen aan de dikke vooras van de fiets. Met de positie van de motor in het voorwiel zal het voelen alsof je vooruit getrokken wordt. Een elektrische fiets met dit type motor vergt weinig onderhoud door de dichte kettingkast.

 

De voorwielmotor is minder geschikt voor heuvelachtig landschap.

 

Middenmotor

Een elektrische fiets met middenmotor heeft als voordeel dat het zwaartepunt in het midden van de fiets ligt. Hierdoor ligt de fiets stabiel op de weg. Dit voelt als de meest natuurlijke manier van fietsen, want de trapondersteuning is afhankelijk van hoe hard je trapt.

Dit type motor is zeer geschikt voor heuvelachtig gebied.

 

Welke elektrische fiets je ook kiest, het is belangrijk dat die goed bij je past. Daarom kun je bij Bikesland zelf ervaren welke motorondersteuning het beste aansluit bij jouw wensen.

 

Achterwielmotor

Bij een e-bike met achterwielmotor zit de motor in het achterwiel. Elektrische fietsen met achterwielmotoren zijn stil. Je kunt remmen op de motor en zo energie terugwinnen.

Doordat de motor op deze plek is gevestigd, geeft deze fiets de meest natuurlijke rijbeleving.

De motor in het achterwiel komt u ook in een zware versnelling meteen te hulp!

Het is echter vrijwel niet mogelijk om zelf je achterwiel te wisselen als je bijvoorbeeld een lekke band hebt. Na het wisselen van de band moet de ondersteuning namelijk opnieuw worden afgesteld.

 

Type versnelling

De meeste elektrische fietsen zijn standaard voorzien van 3, 7 of 8 versnellingen met naaf- of derailleurversnelling. Beide versnellingssoorten hebben hun eigen eigenschappen en zijn hiermee bepalend voor het rijcomfort. Daarnaast zijn er elektrische fietsen die zijn uitgerust met een Nuvincy traploze versnellingsnaaf of een 8 versnelling premiumnaaf met automatische schakeling (Di2)

 

Naafversnelling

Een naafversnelling is een versnellingssysteem voor fietsen dat geheel in de naaf van het achterwiel is weggewerkt. Hierdoor is het versnellingssysteem relatief onderhoudsarm.

Met een naafversnelling kan je van versnelling veranderen terwijl je stilstaat. Dit door langzaam of naar achter te trappen. Dit is niet mogelijk met een derailleur.

 

Derailleurversnelling

Bij een derailleur versnelling is duidelijk te zien hoe de werking is. Bij een derailleurversnelling verplaatst de ketting zich trapsgewijs van het ene naar het andere tandwiel. Met een derailleur heb je de beschikking over een groot aantal versnellingen. Dit is vooral handig bij fietstochten in heuvel- en bergachtig gebied. E-bikes met een derailleurversnelling zijn ook vaak lichter dan e-bikes met een ander type versnelling.

Een derailleurversnelling is onderhoudsgevoelig en slijt sneller. Een derailleurversnelling vraagt om regelmatig onderhoud, omdat vuil en vocht zich bij een open kettingkast aan het systeem kunnen hechten. Schakelen is alleen mogelijk tijdens het fietsen, niet als je fiets stilstaat.

 

Nuvincy traploze versnellingsnaaf

Met het Nuvinci systeem heb je een unieke fietservaring door het traploze schakelen.

Je hoeft zelf niet meer te schakelen, dat doet hij vanzelf. Je staat dus altijd in de juiste versnelling, ook bij het wegrijden.

De voordelen van een Nuvincy naaf:

 

 • Onbeperkt aantal versnellingen
 • Slijt niet
 • Schakelt zeer soepel
 • Geen ratelende geluiden
 • Tijdens het trappen kun je blijven schakelen
 • Zeer betrouwbaar
 • Ongevoelig voor modder of water
 • Onderhoudsvriendelijk

 

8 versnelling premiumnaaf met automatische schakeling (Di2)

De Di2 uitvoering van de STEPS is één geheel met de elektronica, dit houdt in

dat de motor zijn kracht vermindert wanneer de naaf moet schakelen. Ook kan

dit systeem zo ingesteld worden dat de naaf automatisch terugschakelt naar de

2e versnelling wanneer u stil gaat staan, zodat de fiets klaar staat om in de juiste

versnelling weg te fietsen.

 

Accu

Bij de keuze voor de accu is het goed om te weten wat de locatie van de accu is.

Wordt het een vaste of een uitneembare accu. Wat is de capaciteit van de accu. De capaciteit bepaalt namelijk voor een groot deel de actieradius.

 

Type accu:

Er zijn verschillende type fietsaccu’s op de markt: Ni-MH, Li-on en LiFePO4. Veruit de meeste accu’s worden momenteel geleverd met Li-on cellen.

 

Locatie accu:

De plaats van de accu verschilt per merk en per model. De accu kan zich bevinden in de achterdrager, in het frame of soms zelfs in de kettingkast.  Het gewicht van de accu heeft invloed op het zwaartepunt van de elektrische fiets.

Een uitneembare accu kun je overal mee naartoe nemen en opladen.

 

Opladen accu

De manier van het opladen van de accu heeft invloed op de levensduur van de accu.

Factoren als temperatuur en laadtijd spelen een rol.

Belangrijk: lees voordat je een accu op gaat laden altijd eerst de veiligheidsinstructies.

Een aantal tips:

 

 • Koppel een opgeladen accu zo snel mogelijk weer los van de lader, laat deze niet onnodig aan de lader hangen.
 • Wordt de accu voor lange tijd niet gebruikt, bewaar deze dan in een vorstvrije, droge plek
 • Zet de fiets met accu niet onnodig in de zon. De accu zal sneller leegraken.
 • Laad je accu altijd weer op voordat deze helemaal leeg is. Zo voorkom je iets dat diepteontlading heet. Langdurig niet opladen is namelijk schadelijk voor een accu.
 • Bij regen. Als je accu nat is geworden door de regen en je wilt deze opladen, maak dan altijd eerst de accu goed droog.
 • Gebruik alleen de originele oplader met de bijgeleverde snoeren.
 • Mocht je accu zijn gevallen, onderneem dan actie. Valschade kan je accu inwendig beschadigen, ook zonder zichtbare beschadigingen. Laat de accu door een specialist nakijken.

 

De elektrische fiets, of e-bike, is niet meer weg te denken uit het straatbeeld.