Wegens drukte kan uw bestelling mogelijk vertraging oplopen. Onze excuses hiervoor.

test banner

Onderhoudstips voor jouw fiets

 • Geplaatst op

Introductie

Elke fiets heeft onderhoud nodig. Maar waar moet je dan op letten? Wat kun je zelf doen en wanneer kun je beter naar je dealer gaan?

 

Goed onderhoud zal de levensduur van je fiets en de onderdelen aanzienlijk verlengen. Bovendien blijft de fiets er dan goed uitzien. Regelmatig onderhoud hoeft niet veel moeite te kosten.

 

We geven je graag een aantal tips.

 

 1. De eerste servicebeurt binnen drie maanden na aankoop

  We raden je aan om je fiets, binnen drie maanden na aankoop, voor een servicebeurt aan te bieden bij een servicewerkplaats. Bikesland beschikt over een eigen servicewerkplaats, hier kun je terecht voor klein en groot onderhoud.

 2. Schoonmaken

  Houdt de fiets schoon en zo veel mogelijk droog en smeer deze regelmatig in met een roestwerend middel. Een schone, droge en beschermde fiets betekent langer plezier van de fiets.

 3. Verbindingen

  Wij adviseren alle verbindingen (boutjes, moertjes, verlichting en aansluitingen, etc.) in het najaar te smeren met vaseline. Bij al deze verbinden moet ook regelmatig gecontroleerd worden of ze goed gemonteerd en vast zitten.

 4. Bandenspanning controleren

  Controleer regelmatig de bandenspanning. Dit voorkomt vroegtijdige slijtage van de banden en verhoogt het fietsplezier. De maximale bandenspanning vind je meestal op de zijkant van de buitenband.

 5. De ketting reinigen en smeren

  De ketting neem je af met een kettingreiniger/ontvetter zodat het ergste vuil verwijderd is. Neem de ketting vervolgens af met een droge doek om de overige vuilresten en de kettingreiniger te verwijderen. Een makkelijke manier om de cassette schoon te maken is met een oude afwasborstel, zo kom je ook tussen de tandwielen. Nu de keeping en de cassette schoon zijn kan de ketting gesmeerd worden. Hier kun je een Teflon of een dunne ketting olie voor gebruiken. Terwijl je de ketting smeert draai je de ketting rond. Hierna draai je de ketting nog een aantal keer rond zodat het smeermiddel zich verder verspreidt.

 6. Versnellingen

  Versnellingen afstellen is iets wat regelmatig zou moeten gebeuren, dit gebeurt echter niet altijd. Doordat er veel verschillende systemen zijn en veel handleidingen vol staan met gigantische hoeveelheden vaktermen denken veel mensen dat het niet mogelijk is om dit zelf te doen. Maar dat is absoluut niet waar. In de meeste gevallen is dit goed te doen.

 7. Spaken

  Het is belangrijk om regelmatig je spaken te controleren. Heb je een afgebroken spaak repareer deze dan zo snel mogelijk. Het wiel raakt namelijk uit balans als er een of meerdere spaken kapot zijn.

 8. Remmen

  Er zijn diverse soorten remmen die gebruikt worden op een fiets: rollerbrakes, v-brake en schijfremmen. Probeer trommelremmen niet zelf te vervangen, hier is speciaal gereedschap voor nodig.

 9. Fietszadel

  Til je fiets nooit op aan het zadel, het zadel is daar niet voor bedoelt en gaat er kapot van. Het is beter de fiets bij de bagagedrager vast te pakken