Fatbike Regels 2024: Veilig en Verantwoord Op Weg

Fatbike Regels 2024: Veilig en Verantwoord Op Weg

Fatbikes die niet aan deze regels voldoen, zijn illegaal op de openbare weg. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving om problemen te voorkomen. In deze blog leggen we de belangrijkste regels voor fatbikes in 2024 uit, zodat je veilig en verantwoord kunt genieten van je fatbike.

Fatbike Snelheid

Om veilig en legaal met een fatbike te rijden, moet de snelheid begrensd zijn op maximaal 25 km/h. Na deze snelheid stopt de trapondersteuning en trap je tegen een soort begrenzing aan. De motor mag niet meer vermogen hebben dan 250 watt. Dankzij deze begrenzing hoef je geen helm te dragen en mag je met je fatbike gewoon op het fietspad rijden.

Helmplicht

Voor fatbikes die voldoen aan de snelheidseisen van 25 km/h en geen gashendel hebben, geldt geen helmplicht. De motor mag alleen ondersteuning bieden als je trapt. Hoewel het dragen van een helm niet verplicht is, is het wel verstandig om bescherming te dragen voor je eigen veiligheid.

Fatbikes op de Openbare Weg

Een fatbike mag op de openbare weg rijden als deze voldoet aan de volgende kenmerken: Motorvermogen van maximaal 250 watt Trapondersteuning die niet harder gaat dan 25 km/h Geen gashendel Voor- en achterverlichting en goede remmen

Fatbike met Gashendel

Fatbikes met een gashendel zijn niet legaal op de openbare weg in Nederland. Legale fatbikes hebben een rotatiesensor die ondersteuning biedt zodra er druk op de pedalen ontstaat. Een fatbike met gashendel mag alleen op eigen terrein gebruikt worden.

Fatbike Opvoeren

Het opvoeren van een fatbike heeft grote consequenties:

 • Verhoogd risico op ongelukken door hogere snelheid zonder helmplicht
 • Snellere slijtage en kortere levensduur van de e-bike
 • Niet te verzekeren en volledige aansprakelijkheid bij ongelukken
 • Mogelijke boetes en strafblad voor overtreding

Fatbike Verboden

Een fatbike is verboden op de openbare weg als deze:

 • Een gashendel heeft
 • Motorvermogen boven 250 watt heeft
 • Harder gaat dan 25 km/h
 • Opgevoerd is

Fatbike Rijbewijs

Voor het rijden op een fatbike is geen rijbewijs nodig, omdat deze onder dezelfde noemer vallen als elektrische fietsen.

Boete voor Illegale Fatbike

Rijden op een illegale fatbike kan leiden tot boetes variërend van €100 tot €360 en mogelijke inbeslagname van de fiets. Bedrijven die opgevoerde fatbikes verkopen kunnen boetes tot wel €1.500 verwachten.

Leeftijd en Lengte

Er is geen minimumleeftijd of lengte vastgesteld voor het rijden op een fatbike, maar een aanbevolen minimumleeftijd van 12 jaar wordt gehanteerd.

Fatbike Kenteken

Voor een fatbike met een 250 watt elektromotor is geen kenteken nodig. Wel wordt geadviseerd een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor mogelijke schade.

Fatbike in de Trein

Een fatbike mag mee in de trein als deze opvouwbaar is en voldoet aan de regels voor normale vouwfietsen.

Veelgestelde Vragen over Fatbikes

Is een fatbike legaal? Ja, mits deze voldoet aan de volgende criteria: Maximaal 25 km/u met trapondersteuning Maximaal 250 watt motor Maximaal 40 kg gewicht (incl. accu) Voor- en achterlicht en goede remmen

Hoe hard mag een fatbike? De maximale snelheid is 25 km/u met trapondersteuning. Zonder trapondersteuning is de snelheid afhankelijk van je eigen kracht.

Is een fatbike met gashendel legaal? Nee, behalve op privéterrein en met ondersteuning tot 5 km/u.

Waarom geen helmplicht? Fatbikes worden wettelijk gezien als fietsen, waarvoor geen helmplicht geldt.

Wat is de boete voor een opgevoerde fatbike? De boete voor een opgevoerde fatbike is €290. Door je aan deze regels te houden, kun je veilig en verantwoord genieten van je fatbike. Voor meer informatie en updates over fatbikes en andere elektrische fietsen, blijf ons volgen op Bikesland Kampen. • Grote showroom
 • Snelle levertijd
 • 100.000+ tevreden klanten
 • Grootste assortiment